2013. október 4., péntek

Interjú Pálfi Balázzsal, a hamarosan megnyíló Flippermúzeum tulajdonosával (1.rész)


Flipperes berkekben már köztudott, hogy a közeljövőben látogatható lesz Magyarország legnagyobb flippergyűjteménye. A Pbal Gallery nemcsak itthon, de Európa-szerte is a legjelentősebbek közé sorolható. Elsők között szerettünk volna hírt adni a közelgő nyitásról; a múzeum tulajdonosával, Pálfi Balázzsal beszélgettem:

(1.rész)


Balázs, én már ismerem a helyet és a céljaidat, kérlek, mesélj nekünk arról, hogy hol is vagyunk és mik a terveid!

A Nyugati pályaudvar közelében vagyunk, Budapesten. Célom egy flippergaléria nyitása - pontosabban muzeális közintézmény lesz a hivatalos besorolás, ami flippergalériaként fog üzemelni.

Pálfi Balázs - Múzeum tulajdonos


Hány gépet tervezel kiállítani?

Összesen flipper- és egyéb gépből 130-at szeretnék kiállítani, a hely adottságai ennyit tesznek lehetővé. Szeretném, ha a hely sikeres lenne, ez teret engedne további bővítésnek.

A kiállított gépszámot figyelembe véve akkor ez Európa legnagyobb flipperes múzeuma lesz…

Tulajdonképpen igen. Olyan, ami egy héten legalább hatszor nyitva van, illetve nemcsak alkalmilag üzemel, nincsen több Európában. Nagyobb gépszámmal rendelkező gyűjtők léteznek alkalmi betekintéssel, ott azonban a gépek döntő hányada nincs is fellábazva.

A munkálatok gőzerővel zajlanak, hamarosan nyitás...


Amit itt látunk, az az eszmei érték mellett jelentős piaci értéket is képvisel; feltételezem, a rajongásod, amiből a múzeum ötlete is született, nem anyagi indíttatásból fakad. Mesélj nekünk a kezdetekről, melyik volt az első flippered? Megtalálható itt a pincében?

Balatonon van az első gépem, a Strange Science nevű. Négy évvel ezelőtt vásároltam, a rajongásom azonban ennél messzebbre nyúlik.

Egyik nap felkeltél és úgy érezted, ma flippert kell vennem?

Nem tudtam elképzelni, hogy ennek van piaca, mint ahogy azt sem, hogy a lakásban legyen egy.

Ehhez képest messzire jutottál…

Igen, a Vaterán bukkantam teljesen véletlenül egy flipperre, amihez nem sikerült hozzájutnom, elvitték előlem. Nem voltam elég határozott. Nem bántam, szerettem volna több közül választani, amire elég hamar lehetőségem is adódott, mert rábukkantam az eladó telefonszámára. Nála már könnyű volt választani, lett saját flipperem.

Amit sok másik követett. Emlékszel arra a pillanatra, amikor eldöntötted, hogy múzeumot szeretnél belőlük csinálni, amikor végképp elkapott a gépszíj?

Sodródtam az árral, fokozatosan tudatosult bennem. Rátaláltam a flipperfórumra, ott láttam egy lehetőséget, hogy egy csomó flippert haza lehetne hozni Lengyelországból viszonylag kedvező áron. Úgy gondoltam, hogy az 50 flipperből 5-6 nem találja meg a gazdáját, a maradék nekem untig elég lesz. Mindegy volt melyik, csak 5-6 gép maradjon meg nekem. Itthon akkoriban azonban nem volt meg a megfelelő felvevőpiac. Az eladások helyett a cserék domináltak.Tehát sokasodtál…

Inkább azt mondanám, hogy 30 gép alá valahogy sosem tudtam süllyedni. Problémát kezdett jelenteni, hogy a gépek nem Budapesten voltak, közel szerettem volna tudni őket magamhoz. Elkezdtem helyet keresni, ahol a gépeket ki tudom állítani, ahol valami klubszerűséget el tudok indítani. A terv az volt, hogy legyen a flippereseknek egy helyük, össze tudjanak gyűlni és sok gépen tudjanak játszani.

Amit a jogszabályok nem engedtek, nem engednek meg.

Igen, többször nekikezdtem, több ügyvéden keresztül el is indítottam a folyamatot, akik nagyon magabiztosak voltak az elején. Aztán a szerencsejáték felügyelet többször is elmeszelt 1-2 éven belül (szerk.: a flipper furcsa módon a szerencsejáték felügyelethez tartozik, minden üzemeltetett gépre OMH engedély és befizetett adókártya a kötelező)…

Az első "flipper" 1871-ből 

…így került előtérbe a múzeum ötlete.

Igen, az ember nem akar ilyen nagystílű dolgot elővezetni, de ezután adta magát. Nem sikerült az első ötlet, annyi gép felhalmozódott, hogy visszaút már nem volt, amit nem is bántam annyira.

Feltételezem, hogy nemcsak maga a birtoklási vágy, hanem a gépek megszerzése, „vadászata” is élményt jelent. Oszd meg velünk a legemlékezetesebbet!

Sok extrém kalandot éltem át. Talán a legérdekesebb, amikor egy flipperben pénzt találtunk. Már az emelés közben nehezebbnek tűnt a gép. Amikor itthon kinyitottuk, 3 zsák pénz volt benne, 1-2 eurós érmében. Valószínűleg valaki elrejtette valaki elől. Az a gép hirtelen felértékelődött…

A flipperek mellett más érdekességek is megtalálhatóak a pincében, mesélj nekünk ezekről, miért pont ezeket állítottad ki?

Néhány klasszikus videojáték, shooting galleryk, wurlitzer, bowling gép, focis gép. Elsősorban azok, amik nekem megtetszettek és elérhetőek voltak.

Bowling automata, és rajta még egy másik különlegesség

Shooting Galery és egy eredeti Space Invaders


A kiállítási darabok közül mi a cél, hány gép fog működni, hány gépen lehet majd játszani?


Nagyon szeretném, ha közel az összesen. Egy-kettő lesz esetleg, ami a koránál fogva nem lesz éjjel-nappal bekapcsolva. A realitás persze az, hogy lesznek mindig gépek, amik nem működnek, a gépek javítása folyamatosan zajlik. Azt gondolom, hogy az ember eljön egyszer azért, hogy lásson sok gépet, de a flippergépek akkor számítanak igazán érdekesnek, ha ki is lehet őket próbálni.


Folytatása következik....

Addig is itt találjátok a Múzeum facebook oldalát:)
https://www.facebook.com/PbalGalleryFlipper?fref=tsNincsenek megjegyzések: