2013. október 9., szerda

Interjú Pálfi Balázzsal, a hamarosan megnyíló Flippermúzeum tulajdonosával (2.rész)


Az interjú első része itt található. Segítsünk Balázsnak, hogy Flipper Múzeumának híre minél több emberhez eljusson. Kérünk, tieteket osszátok meg az interjút ahol csak tujátok!





A bemutatásra kerülő flipperek milyen időintervallumot ölelnek fel? Gondolom, évtizedekről beszélhetünk. Hogyan oldod meg a szervizelést, az alkatrészek pótlását? Ez a gépszám és a változó életkorú gépek tekintetében nem tűnik egyszerű feladatnak.

A legöregebb gép 1871-es, ott még szervizelésről nem beszélhetünk. Az 1930-as évek utáni gépek esetében kezdődik a probléma. Két szervizesem igyekszik folyamatosan helytállni. Az alkatrész-utánpótlás egyrészről más bontott flipperekből történik, ez a prioritás már csak az eredetiség és a múzeum jelleg miatt is, a másik része Amerikából kerül behozatalra.

De te már nem bontasz szét gépet, nem vagy flippergyilkos.

Egy hiányos, ezer sebből vérző gép esetén én nem beszélnék gyilkosságról. Két menthetetlenből csinálni egyet, ezt inkább donor gépnek hívnám. Inkább összerakok működőnek kettőből egy flippert, minthogy pár tízezer forintért eladjam.

Mi alapján döntöd el, hogy melyik gép kap „teljes” felújítást és melyik marad meg eredeti állapotában?

Kizárólag az állapot számít, nem a gép értéke, márkája. Azoknak, amiknek mondjuk a pályája megköveteli. Egy jó állapotú gép esetén törekszem az eredetiség megőrzésére.

Mi tudsz mondani a pincéről, ahol vagyunk? Ha nem tévedek, a helyiségnek is van története…

Hallomásból ismerem csak. Az 1990-es évek elején könyvtár volt, majd erőteljes profilváltás után swinger klubként működött 6-8-10 évig. Van rá példa, hogy esténként bekopogtatnak, amikor látják a fényeket. Keresik a lányokat, én beinvitálom őket, a flippereket szívesen megmutatom.

A hely még őrzi a peep show jellegzetességeit...

A múzeum kialakításánál volt esetleg valami külföldi minta, amit alapul vettél?

Megyek a saját fejem után, külföldi példa nincs előttem. Próbálom a kuriózumokat, vagy egy adott korszak legsikeresebb gépeit összeszedni.

Szoktál egyébként flipperezni?

Máshol szeretek játszani. Itt zavar, ha egy gép nem tökéletes, a sok befektetett munkaóra. Máshol maximálisan elnéző az ember, ha egy flipper kicsit koszos vagy nem működik rajta ez-az.


 Külön termet kaptak a legrégebbi darabok.

Amikor nem flipperezel, mivel foglalkozol, van más hobbid is?

Mindig volt, de egyszerre csak egy hobbira tudok koncentrálni. Ez most túlnőtt a hobbi szinten. Ha ez megvalósul, azon kevesek egyike lehetek, aki azt csinálja teljes időben, ami az álma. Nem is igazán az álmom, mert még álmodni sem mertem ilyet, igazán elképzelni se tudtam.

Csak sodródtál az árral?

Igen.

A kiállított gépek nyilván a te ízlésedet tükrözik. Van olyan gép, amit csak azért vásároltál meg, hogy azt a látogatóknak bemutathasd?

Próbálok a látogatók fejével gondolkodni. Abban nem tudtam kompromisszumot kötni, hogy a potenciális látogatók életkora 30-40 év közötti, ez a flipper generáció 30 százalékban van jelen a gyűjteményben.

 Az egyetlen Magyar nyelvre átszabott flipper, a Mesevonat!

A 90-es évek legendái: Indiana Jones, Addams Family, Twilight Zone, Star Wars...

Van olyan gép konkrétan, amit hiányolsz még, amire azt tudod mondani, hogy enélkül nincs is megnyitó?

Ez maradjon az én titkom…

A család mit szól a hobbidhoz, vagy ha más szemszögből kérdezem, az üzleti tervedhez?

Nagyon hálás vagyok nekik, mindenben mellettem vannak. Sem én, sem a felségem nem tudtuk mi lesz ebből. Sok időt veszek el tőlük, hogy a saját álmomat megvalósítsam. Türelmes, becsülöm érte.

Ő is le szokott ide jönni?

Régebben gyakran, most a negyedik gyerek után már nem jellemező. Nemrégen lent volt, fél év után. Örült, hogy rendezettebb, hogy halad előre.

Főállásban most te akkor a Flippermúzeum, a Pbal Gallery menedzselésével foglalkozol?

Igen, ez lesz a munkám, mivel muzeális közintézmény, ezért non-profit szervezet.

Cél tehát a nulla elérése?

Egyelőre igen. A távoli jövőben szeretnék valamilyen flipperes dologgal nulla fölötti eredményt elérni. A következő két év azonban a nullára futásról szól majd.



Az utolsó, talán a legfontosabb kérdés: mikorra tervezed a nyitást, illetve az érdeklődők hol tudják az eseményeket nyomon követni?

2014. január vége - február eleje tűnik reálisan elérhetőnek. Egyelőre a Facebook oldalamon igyekszem hírt adni a történésekről:




Sok sikert és rengeteg látogatót kívánok!



/készítette: Lugosi András 2013 október

Nincsenek megjegyzések: